120. výročí založení T.J. Sokol Prosek

Dne 8. prosince 2021 si připomeneme 120 let založení Tělocvičné jednoty Sokol Prosek.


Někdy v roce 1901 napadlo proseckého občana Františka Pokorného, malíře pokojů, že když se na Proseku založí sokolská jednota, oživne společenský život v obci, zvýší se kulturní úroveň obyvatel a zlepší se jejich zdravotní stav. V té době již byly sokolské jednoty v Karlíně, Libni a Vysočanech. Domluvili se s učitelem Jaroslavem Velinským a řezníkem Tomášem Jandovským, v té době starostou Proseka, na založení sokolské jednoty na Proseku. Obcházeli prosecké spoluobčany a seznamovali je se svým úmyslem. Podařilo se jim přesvědčit 30 občanů, aby přišli na valnou hromadu.
Na první schůzi 17. listopadu 1901 připravili program první valné hromady. Ta se konala v hostinci pana Aloise Malého čp. 2 dne 8. prosince 1901 a na ní byla ustavena Tělocvičná jednota Sokol Prosek. Do nové jednoty se přihlásilo 46 členů.
Na valné hromadě se také zúčastnilo dosti bratří z Libně a z Vysočan.
Prvním starostou byl zvolen Tomáš Jandovský, řezník, místostarostou Josef Kánský, tovární mistr, jednatelem Jaroslav Velinský, učitel, pokladníkem Karel Srp, hostinský, Antonín Nejdl správcem domu, Jaroslav Miňovský správcem nářadí , František Pospíšil náčelníkem .
Za místnost ku cvičení byl zvolen velký sál hostince pana Malého a byla uzavřena s majitelem náležitá smlouva v příčině propůjčení, čištění, osvětlování a vytápění místnosti.
Pan Alois Malý, pozdější starosta Proseka, byl od počátku členem Sokola, takže také bratr.
První cvičení mužů proběhlo 2. ledna 1902 za účasti 13 cvičenců.
Cvičení žáků a dorostenců bylo zahájeno v únoru 1902. Nářadí bylo zapůjčeno z Libně a z Vysočan.
Byl uspořádán kurs a na něm prakticky probráno Tyršovo tělocvičné názvosloví k prostným a pořadovým. Kurs vedl náčelník bratr Pospíšil.
Počítalo se se stavbou sokolovny, proto byl otevřen stavební fond u Karlínské spořitelny.
Byla založena knihovna, přístupná veřejnosti. Ta se časem rozrostla na několik set svazků.
V hostinci se cvičilo až do dubna 1919, pak sokolové cvičili ve školní tělocvičně.
Za převratu 28. října 1918 prosečtí sokolové utvořili Sokolskou stráž a vykonávali strážní službu u důležitých objektů.
V roce 1936 zakoupili od bratra Malého pozemek se stodolou. Na něm vystavěli sokolovnu a zřídili cvičiště pro venkovní cvičení a atletiku.
Za okupace se prosečtí sokolové zapojili do odboje, zejména v Akci Anthropoid.
Tolik k dnešnímu výročí 120. let proseckého Sokola.

Otakar Mach, 30.11.2021